Talgknopper? også kaldet Keratosis pilaris

Dette hudproblem er meget almindelig, og de mange små, hårde knopper forekommer ofte på ydersiden af overarmene, men kan også forekomme på kinder, lår og bagdelen. Det ligner gåsehud. Sammen med knopperne ses mange gange et sammenkrøllet hår, som ikke har kunnet vokse ud normalt. Baggrunden for knopperne er, at huden danner en lille forhornet top. Overskydende protein i huden kombineret med døde hudceller betyder, at der dannes propper i hårsækkenes åbninger. Det ses som knopper. Knopperne giver ikke kløe eller andre gener, men føles sandpapiragtige og udgør ofte et kosmetisk problem.

 

Hvordan behandles og forebygges keratosis pilaris?

Enhver behandling af keratosis pilaris har til formål at blødgøre huden og påvirke den forhornede hud, som er årsagen til knopperne. Dette sker ved at genfugte/blødgøre huden og fjerne døde hudceller ved hjælp af eksfoliering. Der er mange forskellige blødgørende hudlotions, men som regel er det ikke nok at blødgøre hudens overflade. Hvis der skal opnås en gennemgribende effekt på denne tilstand, kræver det også, at ingredienserne samtidig har en afskallende/eksfolierende effekt.

 

Karbamid og forskellige AHA-syrer er almindelige ingredienser, som er gennemtestede i behandlingen af keratosis pilaris. AHA's peelende effekt, samt blødgørende og fugtgivende effekt er meget velegnet til at behandle tilstanden. AHA har ud over de eksfolierende og fugtgivende egenskaber en række andre positive egenskaber for huden. Der sker en forbedring af hudens elasticitet, fyldighed og tone. kombiner med hensigtsmæssige hudplejende produkter. Behandling fjerner ikke årsagen til problemet, men minimerer forekomsten, mens behandlingen står på.

 

Vigtigt at huske

  • Eksfoliér og blødgør det påvirkede område med effektive og skånsomme ingredienser. (rådfør dig, hvor du køber dine produkter. 
  • Undgå grov kornede scrubprodukter, som kan være for kraftige for huden.
  • Det er vigtigt at være tålmodig og fortsætte behandlingen, eftersom huden fortsætter med at producere for meget keratin, som skaber propper i hårsækkenes åbninger.