Intro til hudens opbygning og formål

Om huden

Huden er kroppens største organ. Det samlede overfladeareal er tæt på to kvadratmeter. Hudens primære funktion er at beskytte vores krop på flere forskellige måder. Huden har derudover en række funktioner, som at bidrage til dannelsen af D-vitamin, fungere som føleorgan og understøtte kroppens egen temperatur regulering. For at kunne udføre alle sine beskyttelsesfunktioner består huden af tre forskellige lag: overhud (epidermis), læderhud (dermis) og underhud (subcutis).

Overhuden, epidermis – vores øverste hudlag

Cellefornyelse

Overhuden er den yderste og synlige del af huden. Overhuden udgør en tynd, men effektiv barrierre mod det omkringliggende miljø. Negle, hår, talgkirtler og svedkirtler har deres basis i overhuden. Overhuden består af hudceller i flere lag. Cellerne i de dybest beliggende lag deler sig med stor hyppighed for at erstatte de celler, som afstødes fra hudens overflade. De nye celler bevæger sig opad mod højere lag i overhuden, efterhånden som de bliver ældre.

Det allerøverste lag i overhuden består af døde hudceller. Afstødningen sker normalt med en hastighed, som svarer til produktionen af nye celler. I en sund hud er en celle næsten en måned om at blive dannet, bevæge sig gennem alle lagene og blive afstødt. Denne proces bliver langsommere jo ældre vi bliver.

Hudens naturlige fugt

Huden indeholder naturlige fugtbevarende stoffer. Normalfunktionen i det øverste hudlag minimeres, hvis der er for lavt vandindhold, f.eks. om vinteren eller ved brug af udtørrende midler. En tør og sprukken hud har mister sin modstandskraft, og derfor sker det lettere, at skadelige stoffer kan trænge ned i huden, irritere og skabe en betændelsestilstand.

Pigment

I overhuden indgår også de celler, som danner hudens pigment, melanin. Når hudcellerne bevæger sig opad mod hudoverfladen, medbringer de melaninkorn. Pigmentet beskytter vores indre organer mod solens skadelige UV-stråling. Når pigmentcellerne udsættes for sollys, bliver huden brun - du bliver solbrændt. Overdreven solbadning har dokumenteret virkning af at forårsage forskellige solskader, eksempelvis overdrevne rynker og pigmentforandringer, men også hudkræft.

Læderhuden, dermis – hudens elasticitet og fylde

Under overhuden finder vi læderhuden. Her findes hudens blodkar, som regulerer og har betydning for temperatur af kroppen. Ud over blodkar består læderhuden af lymfekar, forskellige fibertyper, nerver og en række væskebindende stoffer. Læderhuden indeholder også hårsække samt talg- og svedkirtler.

De fibre, som bidrager til hudens styrke og elasticitet, kaldes kollagen og elastin. Kollagen giver huden stabilitet. Hvis huden mangler kollagen, bliver huden svag og skrøbelig. Elastin har den funktion at tilbageføre huden til dens oprindelige tilstand, når huden har været strukket ud. Det er som en elastik. Læderhuden indeholder desuden stoffer, hvis funktion er at binde vand (fungerer som en svamp). teknisk set virker disse væske bindende svampe samtidig som hudens støddæmper. Hud, som har et højt indhold af sådanne "svampe", er jævn og elastisk og ser glat og sund ud.

Underhuden, subcutis – vores fedtdepot

Subcutis er det aller nederste hudlag som består af porøst bindevæv og masser af fedtceller. Fedtvævet i underhuden virker varmeisolerende og støddæmpende. Det er desuden et vigtigt fedtdepot. Underhuden fungerer herudover som et væskedepot, eftersom det porøse væv indeholder meget væske.